Prealoader

Foto Galerija

Dani momjanskog muškata i tartufa od 14. do 30. XI 2016.

Objava: 02.11.2016.

Jesen u Sjeverozapadnoj Istri donosi pregršt gurmanskih manifestacija a jedna od njih održava se na području Momjana, uoči proslave Martinja. U periodu od 14.11.2016. – 30.11.2016. na Danima momjanskog muškata i tartufa lokalni vinari i ugostitelji nuditi će prigodne menije na bazi bijelog tartufa sljubljene s Momjanskim muškatom.

Momjanski muškat, specifična sorta bijelog muškata, vinska je poslastica koja jamči istinski užitak za nepce svakog vinoljupca. Momjanski muškat je suh i sladak, intenzivne zlatne boje. Kažu da ima miris divljih karanfila, ruže i kadulje, a njegovo se carstvo stotinama godina stvaralo na brežuljicima oko Momjana, slikovitog mjesta u zaleđu Buja.

Mnogi poznavaoci istarskih vina na prvo mjesto će izdvojiti upravo ovaj vinski biser Istre. Vrli je pratilac slastica, ali i svakog profinjenog jela. Pripisuju mu se i afrodizijska svojstva baš kao i pratiocu ove manifestacije, istarskom tartufu. Krasan bijeli tartuf Tuber magnatum pico je najcjenjeniji među tartufima. Raste od rujna do siječnja i jede se svjež, uglavnom se riba i posipa po vreloj pašti, mesu ili ribi.

Posjetite Dane Momjanskog muškata i tartufa i priuštite si nezaboravan gourmet doživljaj.

Istaknuto

Skip to content