Prealoader

Foto Galerija

Etnografski muzej Buje

Objava: 06.03.2013.

Muzej je smješten je u povijesnoj zgradi na glavnom gradskom trgu, nad uličnim prolazom, odnosno „drugim“ gradskim vratima koja su bila dio zadnjeg obrambenog zida iz 17. st. Nakon adaptacije zgrade krajem 1960-ih godina, Muzej je otvoren za javnost 1970. g. stalnim postavom etnografske zbirke (186 predmeta) kojeg su koncipirali stručnjaci Etnografskog muzeja Istre iz Pazina.

Muzej prikuplja rukotvorine pučke materijalne kulture s područja Bujštine. Na četiri kata muzeja rekonstruirana je stara istarska kuća s kuhinjom i spavaćom sobom s tkalačkim stanom i drugim pomagalima za tkanje.

Prostor na posljednjem katu gdje su izložene rezbarene škrinje, koristi se i kao gradski prostor za povremene izložbe.

U osobito rustikalnom ambijentu prizemlja, rekonstruirani su tipični prostori vezani za poljoprivredu i obrt. Zanimljiva je rekonstrukcija prostora za preradu maslina s prešom za mljevenje s mlinskim kamenom, velikom drvenom prešom za tiještenje maslina i kamenicama s drvenim poklopcem za čuvanje ulja. Kovačnicu predstavlja kompletni inventar: mijeh, nakovanj, škripci i tokarilica. Ostalo oruđe za rad na polju kazuje da je ovaj kraj i u staro vrijeme bio zemlja vinove loze i maslina.

Kontakti

Adresa: Trg Josipa Broza Tita 6, 52460 Buje
Telefon: 091 1 772 023
Fax: +385 (0) 52 772 023
e-mail: info@uciliste-buje.eu

Opći podaci

Status: A    
Vrsta: opći muzej – zavičajni
Djelokrug: lokalni
Osnivač: grad Buje
Godina osnutka: 1970.
U sastavu: Pučko otvoreno učilište Buje
Predstojnik muzeja: Tanja Šuflaj

Muzej ima:

  • stalni postav
  • povremene izložbe

Istaknuto

Skip to content