Prealoader

Novosti

Volonterski prosinac u Istarskoj županiji

Objava: 11.01.2022.

Tijekom prosinca održano je nekoliko volonterskih akcija i aktivnosti usmjerenih informiranju građana a posebno mladih o vrijednostima i dobrobitima od volontiranja kao i stjecanju pozitivnog iskustva kratkotrajnog volontiranja u zajednici. Temeljem aktivnosti podrške uspostavi i razvoju školskih volonterskih programa, od strane zaposlenica Volonterskog centra Istra, provedene su čak 3 volonterske akcije u organizaciji školskih volonterskih klubova.

Volonterski klub Gimnazije Pula u petak, 10. prosinca 2021. uspješno je održao volontersku akciju „Juriš na PET*“ u okviru koje je 36 članova i članica kluba tijekom „natjecanja“ prikupilo više od 5 metara kubnih otpada. Volonterska grupa Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje, okupila je 30 zainteresiranih učenika i učenica koji su tijekom svoje volonterske akcije, održane u četvrtak 16. prosinca 2021., uređivali vanjski prostor i šetnicu Centra za inkluziju i podršku u zajednici – Buje: pripremali su teren te zasadili ružmarin i smilje, izradili i ukrasili klupice te „označivače“ biljaka.

U ponedjeljak, 20. prosinca 2021., 24 članica Volonterskog kluba Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, sudjelovalo je u volonterskoj akciji „Uređenja Baze“, odnosno vanjskog prostora u kojem Centra za mlade „Alarm“ Pazin i Društvo „Naša djeca“ Pazin provode različite edukativne i zabavne aktivnosti za djecu i mlade.

Članovi i članice školskih volonterskih klubova, su tijekom pripremnih aktivnosti prepoznali i željeli ukazati na postojanje različitih problema, uspostavili su i učvrstili suradnje sa organizatorima volontiranja u zajednici te doprinijeli ostvarivanju „vidljivih rezultata“ u svojim zajednicama, Puli, Pazinu i Bujama.

S ciljem daljnje promocije vrijednosti i značaja volonterstva kao i predstavljanja volonterskih programa u koje uključuju volontere, proveden je Sajam volonterstva u Bujama. Sajam volonterstva održan je u petak, 17. prosinca, i subotu 18. prosinca 2021., a isti je ostvaren u suradnji i uz veliku podršku Grada Buje, Pučkog otvorenog učilišta Buje te Poduzeća za obavljanje komunalnih djelatnosti Grada Buje- Civitas Bullearum. Na Sajmu volonterstva, u okviru kojeg su svoje volonterske programe, dobrobiti od volontiranja i otvorena volonterska mjesta predstavili predstavnici: Udruge ZiiD, Brdsko Biciklističkog Kluba Grožnjan, Gradskog društva Crvenog križa Buje, Centra za inkluziju i podršku u zajednici-Buje, Udruge umirovljenika Bujštine, Udruge
Otvoreno Srce te Zajednice Talijana Buje (Communita’ degli Italiani Buie), sudjelovalo je oko 100 građana, pretežito učenika tri srednje škole na području grada Buja. U subotu, 18.12.2021., naglasak je bio naobilježavanju Međunarodnog dana volontera/ki, kroz postavljanje izložbe „Volonterki/ke na djelu“ čiji je postav upotpunjen fotografijama volonterskih aktivnosti bujskih udruga. Udruga ZiiD i Brdsko Biciklistički Klub Grožnjan održali su i dvije volonterske akcije, uređenje zida na teniskim terenima te održavanja pripadajućih staza, u okviru projekta „Game! Set! Match!“.

Također, u srijedu 22.12.2021., korisnici Prihvatilišta za beskućnike Gradskog Crvenog križa Pula su, u okviru inkluzivne volonterske akcije, izrađivali su kolačiće za pse. Kolačiće su pekli i članovi i članice Kluba mladih volontera u utorak, 21.12. Volonterski centar Istra će, uz podršku Udruge ZUM, prije Božića posjetiti Udrugu za zaštitu životinja „Snoopy“ te donirati izrađene kolačiće.

Navedene aktivnosti provedene su u okviru programa „Lokalni Volonterski centar Istra“ čiji je nositelj Volonterski centar Istra. Partneri u provedbi programa jesu Grad Pula, Gimnazija Pula, Osnovna škola Centar, Centar za socijalnu skrb Pula, Grad Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Grad Buje, Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Obilježavanje „Međunarodnog dana volontera“ provedeno je u okviru projekta „Razvoj volonterstva u Istri“ uz financijsku podršku Istarske županije.

Prateće fotografije aktivnosti možete pronaći ovdje: https://drive.google.com/folderview?id=1nZiqcDgTMI6U3IdFjtpRz773xxz9jfVz

Istaknuto

Skip to content