Prealoader

VINOGRADARSTVO

Objava: 03.03.2013.

Domaće gospodarstvo oduvijek je imalo svoje uporište u vinogradarstvu. Svjedoči o tome i stari Vinarski podrum sagrađen 1905. godine, među prvima u Istri. Vinogradari svoje nasade  brižljivo održavaju, stoga je urod i vino izvanredne kakvoće.

Najčešća je bijela istarska malvazija koja daje vrlo pitko vino voćnih aroma od kojih najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema. Vino je slamnato-žute boje sa zlatnom nijansom. Značajan je uzgoj i proizvodnja vina od sorte pinot te crnih sorti kao što su teran, refošk, merlot i kabernet.
          
Područje Grada Buja odnosno Momjana jedino je područje uzgoja «Momjanskog muškata» i proizvodnje vina posebnih mirisno okusnih odlika i prepoznatljivo i van granica Hrvatske. Ovo je vino jedinstveno zbog svojih jedinstvenih mirisno okusnih svojstava po cvjetnom mirisu ruže i kadulje. Vinarstvo se sve više usavršava, zahvaljujući mladim vinogradarima koji prerađuju grožđe primjenom novih tehnologija i u skladu sa suvremenim zahtjevima tržišta.

Ovakva bogata tradicija vinogradarstva rezultirala je i osnivanjem prve „Ceste vina“ u Republici Hrvatskoj upravo na području Grada Buja i to na Momjanštini. Od tada se izdvojilo nekoliko značajnih proizvođača vina: Kozlović, Markežić, Prelac, Sinković, Clai, Činić, Bassanese, Celega te je sagrađeno nekoliko reprezentativnih vinarskih podruma. Od značaja je i projekt umatičenja muškata u koji su uključeni proizvođači muškata, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Grad Buje.
Promocija grožđa i vina odvija se i putem raznolikih manifestacija, specijaliziranih sajmova i pučkih svečanosti kao što su Martinje u Momjanu i «Vitrina muškata», Dani grožđa u Bujama.

Različite enološke manifestacije, otvaranja «Vinske ceste» i obećavajući zamah seoskog turizma na novi način vrednuju i omogućuju da se osim vina upozna i ostala bogata ponuda izvornih proizvoda ovoga kraja.
2008. godine Grad Buje postao je članom talijanske udruge Gradova vina čime je uspostavljena međunarodna suradnja s ciljem promocije našeg područja kao prepoznatljivog dijela Istre po visokokvalitetnim vinima.

Istaknuto

Skip to content