Prealoader

Foto Galerija

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA – Transnacionalna konferencija projekta AGE

Objava: 12.10.2013.

Grad Buje je od 7. do 10. listopada 2013.  bio domaćin Transnacionalne konferencije projekta AGE – Active Engaged Generation, financiranog od Europske komisije kroz program Europa za građane s ciljem povećanja kvalitete života starijih osoba u zajednici.
U sklopu konferencije, u srijedu 9. listopada u jutarnjim je satima u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta u Bujama održano predstavljanje partnera iz Švedske, Danske, Italije, Španjolske i Poljske, njihovih aktivnosti i primjera dobre prakse. Bila je to prilika za sve prisutne da dobiju nove informacije, izmjene iskustva te da se umreže kako bi se poboljšala uključenost starijih osoba u društvo i kako bi se osigurali bolji uvijeti za aktivno starenje.
Kako je naglašeno na tom međunarodnom skupu, struktura stanovništva u Europi postaje sve starija, a jaz među generacijama, zbog nedostatka vremena i zbog smanjenih mogućnosti, postaje sve veći.
Primjer uspješnog „spajanja“ generacija bila je priredba „Aktivne godine“ u suorganizaciji Grada Buja i Udruge umirovljenika, koja se održala isti dan navečer. Građani, škole, vrtići i udruge svojim su primjerom pokazali kako se na uspješan način mogu spojiti djeca i stariji kroz zabavu na obostrano zadovoljstvo. Pozitivno ozračje u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nije ostavilo ravnodušne ni naše strane goste, jedna je gošća uz zahvale i pohvale za trud, za odličan primjer ne samo generacijske već i multikulturalne suradnje dodala: „We have a heart full of love, thank you Buje!“ – Srce nam je puno ljubavi, hvala Buje!
Hvala Udruzi umirovljenika, Dječijem vrtiću Buje, Talijanskom dječijem vrtiću Fregola, Osnovnoj školi Mate Balota, Talijanskoj osnovnoj školi Edmondo De Amicis, KUD-u Srma, KUD-u Sv. Anto, Zajednici Talijana i svim roditeljima, bakama, djedovima, nonićima i nonama koji su se uključili u akciju.

Istaknuto

Skip to content