Foto Galerija

Obilježava se Svjetski dan Crvenog križa 8. svibnja pod sloganom „Hvala Volonteri“

Objava: 08.05.2020.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca već tradicionalno se obilježava 8. svibnja, u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najveća je i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova (više od 115 milijuna članova).

Crveni križ Bujštine obilježava svoj dan na potpuno drugačiji način i u drugačijim okolnostima nego što je to bilo uobičajeno godinama unazad. Zbog krize – pandemije COVID-19 djelatnosti Crvenog križa usmjerene su prema građanima u potrebi te prema svim onima koji su proteklih mjeseci imali potrebu zatražiti pomoć od Crvenog križa. Od samog početka izbijanja pandemije Covid-19 Crveni križ Bujštine stavio je na raspolaganje sve postojeće resurse kako bi u suradnji sa svim ostalim službama odgovorio na potrebu svoje zajednice. U prvih nekoliko dana izbijanja krize Crvenom križu se uz postojeću strukturu volontera priključio veliki broj novih volontera diljem Bujštine čime su naši građani ponovno pokazali visok stupanj društvene odgovornosti i humanosti.

U razdoblju od 15.03.2020 do 30.04.2020 ukupno 62 volontera Crvenog križa Bujštine svakodnevno je odgovaralo na više od 332 poziva građana, posjetilo 734 kućanstava, pružilo 72 puta psihosocijalnu podršku putem telefona, podijelilo 8 tona hrane i 1700 l vode na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, podijelilo 180 kuhanih obroka i 200 setova osobne higijene. Brojke su to vrijedne spomena, no isto tako bez mreže volontera bilo bi iznimno teško realizirati i ostvariti sve navedene brojke. Uz brojne donacije iznimno je vrijedno spomenuti kako je Crveni križ Bujštine uspostavio i međunarodnu suradnju kroz inicijativu „Lanac humanosti – Hrvatska- Slovenija- Italija“ gdje se uspostavila suradnja između tri susjedne države s ciljem distribucije lijekova građanima s područja čitave Istarske županije. Ukupno je zahvaljujući upravo dobro organiziranim volonterima distribuirano ukupno 22 lijeka koji se ne mogu pronaći na listi lijekova u Republici Hrvatskoj. Upravo ta inicijativa jedinstvena je u Europi čime je Crveni križ kao najveća svjetska humanitarna organizacija pokazala kako ne poznaje granice ostvarujući jedno od osnovnih načela organizacije – univerzalnosti pokreta.

Uvod je to u obilježavanje tjedna Crvenog križa od 08- 15 svibnja. Prilika je to da još jednom čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svim članovima, volonterima, dobrovoljnim darivateljima krvi, simpatizerima, donatorima,profesionalnim djelatnicima ali i građanima koji u sebi nose istinsko čovjekoljublje i humanost.

HVALA – GRAZIE

Istaknuto

Skip to content