Prealoader

MASLINARSTVO I ULJARSTVO

Objava: 03.03.2013.

Danas maslinarstvo u Istri ostvaruje odlične rezultate čime se kao regija uvrstila u sam vrh svjetske proizvodnje a proizvođači maslinovog ulja su među najboljim svjetskim proizvođačima ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Potiče se sadnja i obnavljanje maslinika, povećavaju se površine pod maslinicima te otvaraju novi pogoni za preradu ulja.
Jedan od značajnih pokazatelja kvalitete i kvantiteta proizvedenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i uljara s područja Grada Buja a koji su uključeni u «Ceste maslinovog ulja».Na području Grada Buja nalazimo stare stoljetne nasade «bianchere», «burgače», «frantoia», «moraiola», «pendolina» kao i novije nasade «leccina».
          
Trenutno prema podacima na teritoriju grada ima oko 50 000 stabala na površini od oko 150 ha. Od važnosti je i podatak da je na području bujštine najveći broj uljara s modernim tehnološkim linijama. No tradicija maslinarstva u Bujama puno je starija, a o tome svjedoči niz starih tradicionalnih starih preša i pogona za preradu maslina, od kojih je najznačajnija stara bujska uljara s početka XIX stoljeća. Maslinarstvo i prerada maslina na području Grada doživjelo je veliki uspon davne 1902. godine izgradnjom uskotračne pruge Parenzana, a vrhunac je dostiglo 1914. godine. Prodajom starog postrojenje za preradu maslina koje je bilo smješteno u starogradskoj jezgri u ulici Prolaz stare uljare, gdje i dan danas postoji kamen za meljavu kao i kamen na kojemu su se slagale športe, Bujci su te davne 1914. godine postavili u funkciju novo diskontinuirano postrojenje za preradu maslina u gospodarskom objektu  u ulici Garibaldi. Postrojenje je bilo u funkciji sve do 1986. godine. Za Grad Buje predstavlja kulturno-povijesno dobro a obzirom da je jedina sačuvana uljara industrijskog tipa čini povijesni raritet zbog očuvanosti i cjelovitosti tehnološkog procesa.

Tradicija se nastavlja te je novi zamah ovoj poljoprivrednoj grani dala manifestacija «Oleum olivarum» u Krasici koja se održava od 1998. godine i koja je prerasla u pravi reprezentativni međunarodni sajam maslinovog ulja sjevernog dijela Istre. Manifestacija se tradicionalno održava i organizira u mjesecu ožujku u Krasici. Organizatori manifestacije su Mjesni odbora Krasica i Zajednica Talijana iz Krasice pod pokroviteljstvom Grada Buja i Turističke zajednice Grada Buja. Stručnu ocjenu senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja obavlja panel u sastavu članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i članova panela Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra. Iz lokalne manifestacije prerasla je u međunarodni sajam na kojem sudjeluju znanstveno istraživačke institucije, strukovne udruge i udruge maslinara, poduzeća čija je djelatnost rasadničarstvo i proizvođača maslinovog ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

U Bujama je 2004. godine osnovana Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) s ciljem poticanja stručnog pristupa u provođenju senzorskih analiza, poticanja stalnog razvoja struke u skladu s međunarodnim smjernicama, te promicanjem kulture proizvodnje, poznavanja i trošenja djevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće. Članovi Udruge su osobe različitih struka koji aktivno sudjeluje u ocjenjivanju i provođenju senzorskih analiza djevičanskih maslinovih ulja pri raznim lokalnim manifestacijama i izložbama. Udruga trenutno ima 32 člana koji su uz ocjenjivanja pri lokalnim manifestacijama aktivni u promicanju kulture proizvodnje, poznavanja i trošenja djevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće kako kroz radionice, jednodnevne edukacije za građanstvo ali i stručna usavršavanja članova i suradnju sa ovlaštenim panelom Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra.

Istaknuto

Skip to content