Prealoader

Novi projekti

IstraConnect: unapređenje prekogranične mobilnosti u Istri

Objava: 15.05.2023.

Nastavlja se projekt javnog prijevoza između Buja, Umaga, Pirana i Izole te se razmišlja o njegovom proširenju.

Dana 09.05.2023. je u zgradi gradske uprave Grada Buja održan sastanak Upravnog odbora, vezano uz projekt „IstraConnect“, kojeg grad Buje provodi zajedno s partnerima: Gradom Umagom, Općinom Izola i vodećim partnerom — Općinom Piran. Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradova i općina. Obzirom da se približava vrijeme završetka samog projekta, glavna okosnica sastanka bila je rasprava oko svih nadolazećih aktivnosti koje je potrebno realizirati, kao i osvrt na do sada odrađene aktivnosti.

Projekt je koncipiran na način da svaki od projektnih partnera ima svoja zaduženja, a zaduženja Grada Buje bila su uspostava autobusne prekogranične linije, nabava električnih bicikala, izrada promotivnih materijala te nabava laptopa, dok je od preostalih aktivnosti još potrebno realizirati provedbu edukacija te izraditi brošure.

Prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Vižintin, poželivši im dobrodošlicu i objasnivši o kakvom se projektu radi. Sljedila su obraćanja ostalih čelnih ljudi Umaga, Izole i Pirana.

VIŠE O PROJEKTU

Provedba projekta je započela 1. lipnja 2022. i traje ukupno 13 mjeseci, zaključno do 30. lipnja 2023. godine. Vrijednost projekta je 467.154,00 eur, a sufinanciranje programa iz sredstava ESSR iznosi 397.080,90 eur. Odobrena sredstva za partnere su: Općina Piran 141.696,00 eur, Grad Buje 88.006,50 eur, Općina Izola 102.397,50 eur, Grad Umag 135.054,00 eur.

Cilj projekta je jačanje partnerstva između javnih organa i dionika kroz razvoj modela multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza putnika za stanovnike pograničnog područja, koji je testiran uvođenjem pilot autobusne linije za prijevoz dnevnih migranata (osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, zaposlenika, korisnika zdravstvenih usluga i dr.) na relaciji Umag-Buje-Plovanija-Kaldanija-Sečovlje-Lucija-Izola. Uz uspostavu linije, nabavljeni su električni bicikli te spremišta za bicikle. Zahvaljujući tome, poboljšana je ponuda održivih modela prijevoza. Time se olakšava mobilnost stanovnika tog područja na koristan i ekološki prihvatljiv način.

Glavni ishodi projekta su: potpisivanje Sporazuma o suradnji, na temelju kojeg se jača suradnja prekograničnih institucija nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera; izrada Strateškog dokumenta o unapređenju održive prekogranične mobilnosti, kojim se ispituju potrebe korisnika u prekograničnom području, analiza postojećeg sustav prijevoza i infrastruktura te optimiziranje novog i održivog multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza; izrada Smjernica za graničnu policiju obiju država u vezi s postupanjem u slučaju iznenadnog zastoja prometa na graničnim prijelazima, čime će se ojačati suradnja lokalnih vlasti, granične policije i korisnika usluga. Provest će se edukacije o konceptu održive prekogranične mobilnosti, kojima se razvija svijest o prednostima korištenja održivog sustava multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza, a za korisnike prekograničnog prijevoza izrađena je i mobilna aplikacija.

logos

Istaknuto

Skip to content