Prealoader

Događanja

Gradonačelnik Vižintin dao punu podršku bujskim robotičarima povodom natjecanja na RobotIK-u i za izradu Agrorobota

Objava: 10.06.2024.

Gradonačelnik Vižintin dao punu podršku bujskim robotičarima povodom natjecanja na RobotIK-u i za izradu Agrorobota

U tijeku je novo natjecanje robotike pod nazivom RobotIK 2024. Natjecanje ima za cilj promidžbu robotike i poticanje suradnje među srednjoškolskim učenicima i njihovim mentorima. Sudjelovanje na RobotIK natjecanju ne samo da će potaknuti učenike da razviju inovativne robote, već će im pružiti priliku da nauče nove vještine i upoznaju svoje vršnjake sa sličnim interesima. Organizatori nastavljaju organizirati slične događaje u budućnosti kako bi i dalje razvijali talente mladih ljudi u STEAM području.

Na ovogodišnje natjecanje prijavili su se i učenici prvog razreda (tehničari u računarstvu) Gospodarske škole Buje.

Njih, zajedno sa mentorima Manuelom Žužićem i Daliborom Pašićem te ravnateljem Sinišom Stikovićem primio je gradonačelnik Vižintin u prostorije gradske uprave. Predstavljeno mu je natjecanje Robotik koje u početku je obuhvaćalo Istru i Kvarner, a od ove godine je preraslo u međunarodno natjecanje.

U razgovoru s učenicima gradonačelnik je raspravio o raznim mogućnostima primjene robota u funkcioniranju Grada Buja te dao punu podršku po pitanju aktivnosti bujskih učenika po pitanju robotike i STEAM područja. Svoj doprinos Grad će dati kroz promidžbu i financijsku pomoć za sudjelovanje na natjecanju naših školaraca koji imaju za cilj izraditi robot koji će pratiti linije, prepoznavati boje, te uz pomoć senzora kretati se u prostoru.
Ujedno, grupa nadarenih učenika krenula je izrađivati Agrorobota – robota koji će se primjenjivati u vinogradarstvu. Bit će autonoman, moći će prepoznavati bolesti vinove loze, te će mjeriti još cijeli niz parametara kao što su vlaga u zraku, temperature zraka, tlak itd., a za pogon će koristiti solarnu energiju. Gradonačelniku je prezentiran problem nedostatka prostora za izradu navedenog robota, na što se Vižintin obvezao besplatno ustupiti prostor u sklopu POU ukoliko im bude odgovarao.

Uz sve navedeno, na sastanku raspravljalo se i o raznim projektima vezanih uz robotiku i STEAM koji bi se mogli potencijalno održati u Bujama, na što je gradonačelnik Vižintin iskazao veliko zadovoljstvo i obećao podršku kako financijsku tako i ostalu, u slučaju realizacije projekata.

Istaknuto

Skip to content