Prealoader

Grad Buje – O turizmu i ugostiteljstvu

Objava: 04.03.2013.

Turizam je svakako jedna od najznačajnijih gospodarskih grana na području Grada Buja. Veoma pogodan položaj nudi raznovrsnu turističku ponudu, od one na priobalju u turističkom naselju Kanegra, do ponude u unutrašnjosti svog teritorija. Dosadašnji razvoj turizma na ovom području stvorio je niz turističkih proizvoda od kojih se neki gostima nude i kao cjelina kao što su vinska cesta Bujštine, Ceste maslinova ulja, pješačke i biciklističke staze, kulturni itinereri posebno u starim gradskim jezgrama, obnovljena trasa nekadašnje uskotračne željezničke pruge Parenzane, lovni turizam. Ipak, Grad Buje temelji svoje turističke potencijale prvenstveno na ugostiteljstvu i enogastronomiji.
          
Smještajni kapaciteti na priobalnom dijelu nalaze se unutar turističkog naselja Kanegra u sklopu apartmanskog naselja smještenog u samoj borovoj šumici sa 1120 postelja i autokampa sa 400 mjesta. Mnogobrojni privatni restorani nude i prenoćišta, a s razvojem seoskog turizma otvaraju se nove mogućnosti razvoja u ozračju netaknute ljepote. Na području grada Buja posluje 3 agroturizma, cca 30 ruralnih kuća za odmor, 11 konoba i 11 restorana i pizzeria. U prehrambenoj industriji značajna je i spremna za daljnji zamah proizvodnja vrhunskih vina, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, proizvodnja meda te prerada tartufa. Renomirani hotel – casino’ Mulino  sa 134 postelje, sa raskošnom igračnicom u kojoj možete iskušati svoju sreću i umijeće, te ujedno uživati u blagodatima Wellness ponude, nalazi se u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Plovanija. Raznovrsnost igara pridružuju se modne revije, kabaret – spektakli i druge priredbe visoke razine. Renomirani restoran i sofisticirani barovi upotpunjuju ponudu ovog atraktivnog turističkog zdanja. U naselju Plovanija smješten je i istoimeni hotel Plovanija sa 46 postelja u sklopu kojega se isto tako nalazi i igračnica. Za ljubitelje ruralnog turizma ruralni hotel “La Parenzana” kao i agroturizmi Sinković iz Momajna i Radešić iz Punte Krasica pored autohtone kuhinje uz obilje vlastitih proizvoda pružaju i odmor u gotovo netaknutoj prirodi. Isto tako samo smještaj možete potražiti i u nekoliko ruralnih kuća za odmor smještenih na prekrasnim i atraktivnim lokalitetima. Na području Buja nalaze se i apartmani i sobe u kojima privatni iznajmljivači nude usluge smještaja.
 
Gornju Bujštinu obilježavaju ruralne jezgre povijesno-kulturnog značenja izgrađene od kamena karakterističnog za istarsku arhitekturu. Povoljna klima i brdovita zemlja nude posebice vinovoj lozi i maslini idealni habitat za proizvode visoke vrijednosti. Uz već afirmirani lovački turizam razvio se i cijeli niz aktivnosti u svrhu primjerene valorizacije ambijentalnih i gastronomskih bogatstava ovoga kraja. Danas na vinskoj cesti Bujštine susrećemo renomirane i bezbroj puta nagrađivane vinare koji u svojim reprezentativnim vinskim podrumima gostima uz čašu kvalitetne malvazije, terana ili momjanskog muškata nude nezaboravne priče i doživljaje. Isto tako na cestama maslinova ulja u posebnim kušaonicama očekuje Vas nešto posebno, jedno od najboljih extra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu. Sve to možete upotpuniti posjetom restoranima, konobama i agroturizmima na ovome području gdje uz tradicionalna istarska jela uvijek možete kušati nešto iz takozvane visoke kuhinje gdje ste prepušteni mašti i čarima izvrsnih kuhara. «Vinska cesta» i manifestacije «Otvoreni podrumi» omogućuju nam upoznavanje i uživanje u proizvodima vinskih proizvođača u čijim podrumima prednjači već nadaleko poznat momjanski muškat, bujska malvazija, teran i refošk. Brojni restorani koje u velikom broju vode obiteljska domaćinstva i obećavajući, nedavno pokrenut agroturizam, temelje svoju kuhinju na lokalnoj tradiciji obogaćenoj osebujnim okusima ove zemlje: crvenilom pršuta sušenog na buri, ovčjim sirom, miomirisnim povrćem, gljivama, šumskim šparugama i raznovrsnim specijalitetima od divljači te cijenjenim bijelim tartufima iz doline rijeke Mirne. Grad Buje i Turistička zajednica Buja sudjeluje u organizaciji brojnih manifestacija za promociju autohtonih proizvoda: domaćih kobasica, šparoga, ulja, vina, grožđa, zatim turističkih manifestacija i sportskih manifestacija

Mreža putova i cesta, daleko od automobilskog prometa i gužve, omogućava bavljenje sportskim aktivnostima spojivih s ekološkim pristupom, kao što su: jogging, orijentacijski marševi, biciklizam i jahanje. Moguće su speleološke ekskurzije pod stručnim vodstvom.

Tijekom 2008. ostvareno je 30.595 dolazaka sa 156.370 noćenja. Gostiju je najviše iz Njemačke, Italije i Slovenije.

Istaknuto

Skip to content