Prealoader

Foto Galerija

Prvonagrađena aplikacija bujskih srednjoškolaca spašava život

Objava: 15.04.2016.


Tročlana ekipa bujske Srednje škole “Vladimir Gortan”, pobijedila je u vrlo jakoj konkurenciji od 50 školskih ekipa, na natječaju “Ideja godine”. Radi se o hrvatskom biznis plan natjecanju “Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha”, gdje se svojim idejama i inovacijama predstavljaju učenici srednjih škola. Prvonagrađenu ekipu sačinjavali su Eva Šimec, Marija Đerđaj i Denis Cvijanović iz III. d razreda ekonomskog usmjerenja, a mentorica im je Dolores Mihelić Malbašić.

Njihova ekipa “Gortan Tech” osmislila je crnu kutiju za pomoć na cesti koju su nazvali Road Aid Black Box (RABB). Sustav su razradili do najsitnijih detalja, imali su i odlično razrađeni poslovni plan, što ime je donijelo najviše bodova i prvo mjesto.

Profesorica Dolores Mihelić Malbašić, priznaju to i sami učenici, stalno potiče i motivira učenike u osmišljavanju novih ideja. Tako se došlo i do ove ideje, koja je ocijenjena najboljom. Zapravo, radi se aplikaciji na mobitelu koja omogućava najbrže upućivanje poziva i videa s mjesta prometne nesreće na broj 112. Preko nosača mobitela (crna kutija) koji je pričvršćen na vjetrobranskom staklu automobila, mobilna se aplikacija odmah pokreće i počinje snimati cestu, odnosno putovanje. U trenutku prometne nesreće, jednostavnim dodirom zaslona i potvrdom upućuje se DUZS-u zadnjih 30 sekundi snimke, točna GPS lokacija i podaci o osobi koja je uputila poziv. Na taj način prizor je vidljiv te DUZS može odmah uputiti potrebnu pomoć unesrećenima. To je posebno važno prilikom slijetanja s ceste, kada su unesrećeni vrlo često nevidljivi ostalim vozačima, a sustav prepoznaje slijetanje i otvaranje zračnih jastuka. Ako se pri slijetanju nosač razbije, pokreće se wireless poziv u pomoć koji će očitati svaki pametni telefon u blizini ili policijsko vozilo, te proslijediti besplatan poziv na 112. Nešto slično može se primijeniti i kod krađe automobila…

Ova ideja učenika bujske Srednje škole naišla je na velik medijski odjek, a primio ih je i gradonačelnik Buja Edi Andreašić koji ih je, uz iskrene čestitke i želje za novih uspjesima, nagradio sa po 750 kuna, kao džeparac na nagradnom putovanju.

Izvor: https://adria2u.com/prvonagradena-aplikacija-bujskih-srednjoskolaca-spasava-zivot/

Istaknuto

Skip to content