Prealoader

Sindaco

Završeni započeti projekti i pokrenuti novi

Pubblicato: 18.09.2020.

Izvor: Glas Istre

Usprkos koronakrizi

Završeni započeti projekti i pokrenuti novi

U Momjanu se intenzivno gradi turističko-informativni punkt za sve istarske kaštele

Kriza izazvana koronavirusom ostavila je traga u svim područjima života i rada pa je tako uvelike utjecala i na ostvarenje polugodišnjih planova i poslova Grada Buje. Potvrdio je to i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin u svom izvješću Gradskom vijeću o polugodišnjim aktivnostima, kao i poslovima gradske uprave.

Projekt kanalizacije

– Iza nas je teško razdoblje obilježeno velikim problemima. Imali smo velik pritisak građana za razne propusnice i dozvole, svi su imali svojih potreba i opravdanja, tako da moram zahvaliti zaposlenicima Gradske uprave na poslu koji su obavljali u tom, izuzetno teškom razdoblju. Morali smo brzo reagirati, Gradsko vijeće je također donosilo važne odluke i mjere za ublažavanje poteškoća koje su nametnute građanima i poduzetnicima. Morali smo često donositi i nepopularne odluke, mnogo toga odgoditi ili otkazati. U tim teškim okolnostima koje su obilježile prvo polugodište, obavljali smo redovite poslove, vodili postojeće projekte, pripremali nove. Radilo se maksimalno u takvim okolnostima, kaže bujski gradonačelnik navodeći zatim niz većih i manjih, ali značajnih projekata i poslova koji su obavljeni ili započeti u tom razdoblju.

Uz ostalo, napomenuo je da se radi na izradi studije projekta aglomeracije kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava na području Grada Buja, što će biti temelj za kasnije apliciranje projekta izrade kanalizacijske mreže, pročistača i vodoopskrbne mreže na EU fondove. Uskoro slijedi početak temeljite obnove zgrade Talijanske srednje škole, osigurana su sredstva, a u pripremi tog projekta sudjelovao je i Grad Buje.

Prvo polugodište obilježili su i veliki projekti na energetskoj obnovi zgrada Centra za inkluziju i Gradske uprave. Oba posla su završena, a u tijeku je energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića. Radove na tom objektu pandemija je usporila, ali će sve biti gotovo ove jeseni.

Otvaranje reciklažnog dvorišta

U vrijeme pandemije radilo se i na gradnji reciklažnog dvorišta.

– Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta počeli su u veljači ove godine i sve je završeno, obavljen je tehnički pregled, dobili smo i uporabnu dozvolu, tako da ćemo uskoro imati i službeno otvaranje tog objekta i završetak investicije od oko 3,5 milijuna kuna. Reciklažno dvorište za naše područje ima važnu ulogu za održivi razvoj, u skladu sa smjernicama gospodarenja otpadom. Odlaganje u dvorište bit će besplatno za sve građane i bit će dostupno osobama s invaliditetom, kaže Vižintin.

Intenzivno se radi i na ugradnji polupodzemnih spremnika za kućni otpad.

– Polupodzemni spremnici za otpad postavljeni su na ulazu u Rudine te na zelenoj površini između Rudina i Istarske ulice. U kompletu se postavljaju po četiri spremnika i to za miješani komunalni otpad, papir i karton, te plastiku kapaciteta od po 5 kubika, a za staklo od 3 kubika. Slijedi postavljanje još na tri lokacije, što će smanjiti račune građanima, a što su neki građani već i potvrdili. Polupodzemni spremnici su prednost za sve, manji su troškovi, a posebno što nema neugodnih mirisa i ružnih slika punih kontejnera… Upravo zato mi nije jasno neslaganje nekih građana oko lokacije za smještaj polupodzemnih spremnika, čudi se Vižintin i dodaje da će se spremnici nastavljati postavljati gdje ima prostornih mogućnosti.

Naveo je i niz drugih poslova, kao što je izgradnja kuće kaštela u Momjanu. Kako je naglasio, tu je završeno 60 posto građevinskih radova, a slijedi nastavak posla i opremanje tog budućeg središnjeg turističko-informativnog punkta za sve istarske kaštele, gdje će posjetitelji imati uvid u zanimljivosti i povijest istarskih kaštela, kao i u povijest Momjana i okolice. To će ujedno biti mjesto susretanja iz kojeg će se gosti Momjana upućivati u kantine, restorane ili smještaj na tom području.

Interes poljoprivrednika

Spomenuo je Vižintin i gradnju 11 kilometara šumskih cesta na području Buja na inicijativu gradske uprave, što uz ostalo ima i veliku protupožarnu važnost. Dosta je poslova koji se „ne vide“ izvana, a jedan od takvih važnih je i priprema natječaja za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Čekamo konačno odobrenje resornog ministarstva, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja kojeg smo brižljivo i kvalitetno pripremali. Za sada smo pripremili dokumentaciju za prodaju 3,5 hektara zemljišta, a pripremamo dokumentaciju za još 8,5 hektara. Sve su izložene čestice u natječaju na temelju pristiglih zahtjeva naših sugrađana, a ovo što smo sada pripremili je tek trećina svih pristiglih zahtjeva. Međutim, imamo puno posla i problema oko usklađivanja podataka u katastru i zemljišnim knjigama, puno je čestica, upravo zbog svih poteškoća koje proizlaze iz zakona i važećih propisa malo je jedinica lokalne samouprave išlo u pripremu dokumentacije za prodaju. Poljoprivrednici su zainteresirani, ali procedura je jako složena. Nadamo se da ćemo riješiti sve i očekujemo da ćemo imati još jedan natječaj za prodaju, kao i 240 hektara za dugogodišnji zakup na temelju iskazanog interesa, dodaje gradonačelnik Vižintin.

Izvor: Glas Istre 17.09.2020.

In primo piano

Skip to content