Prealoader

Notizie

U Bujama održana tribina PAMETNO S OTPADOM, TVOJ GRAD JE I MOJ GRAD

Pubblicato: 20.12.2023.

Dana 15. prosinca 2023. u maloj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Buje održana je javna tribina o odvojenom prikupljanju otpada pod nazivom „Pametno s otpadom, tvoj grad je i moj grad“ u organizaciji Grada Buja-Buie uz sudjelovanje predstavnika komunalnog poduzeća 6. Maj d.o.o.

Glavni fokus tribine bio je usmjeren na zbrinjavanje otpada u poljoprivrednom sektoru, s posebnim naglaskom na maslinarstvo i vinogradarstvo. Osim toga, istaknuta je važnost pravilnog odvajanja i zbrinjavanja otpada u starogradskoj jezgri, čime se želi potaknuti održivo gospodarenje otpadom i očuvanje okoliša. Kroz niz primjera dobre prakse, ali i upozorenja na pogrešne prakse uočene na području Grada Buja-Buie, tribina je imala cilj educirati građane o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, osobito kroz maslinarstvo i vinogradarstvo gdje se postojeći otpad može iskoristiti kao nova sirovina u ekološkom ciklusu u kojem sve kruži i reciklira se. Kao primjeri dobre prakse navedeni su talijanski gradovi poznati po svojim naprednim sustavima za razvrstavanje otpada, koji su brzo usvojili nove i precizne metode za odvajanje i recikliranje različitih vrsta otpada te po tome postali vodeći u Europi.

Tribina poput ove predstavlja korak prema izgradnji održivog društva kojem težimo te potiče suradnju između lokalne samouprave, komunalnih poduzeća i građana kako bi zajednički doprinijeli očuvanju okoliša za buduće generacije.

Cilj tribine je informiranje i podizanje standarda zbrinjavanja i odvajanja otpada, prema Zakonu o gospodarenju otpadom i EU regulativama.

Vezani dokument:
Prezentacija

In primo piano

Skip to content