Prealoader

Notizie

Sretan 1. maj Praznik rada!

Pubblicato: 01.05.2024.

Međunarodni praznik rada

Praznik rada, poznat i kao Prvi maj, međunarodni je praznik kojim se slavi radnička dostignuća i doprinos radničkog pokreta. Ovaj dan prepoznat je u više od 80 zemalja diljem svijeta, gdje se 1. svibnja obilježava kao državni praznik još od 1945. godine. Njegovo obilježavanje uključuje parade, koncerte i druge manifestacije ali i demonstracije. Služi kao podsjetnik na povijest radničkog pokreta i borbe za radnička prava.

Povijest Praznika rada

Praznik rada vuče korijene iz radničkog pokreta u 19. stoljeću, kada su se radnici diljem Europe i Sjedinjenih Država borili za kraće radno vrijeme i bolje uvjete rada. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, tijekom industrijske revolucije, prvi put se pojavio pojam radnika, koji je označavao one koji su radili u tvornicama, rudnicima i drugim industrijskim postrojenjima.

U Sjedinjenim Državama 1886. godine dogodio se štrajk u Chicagu poznat kao Haymarketska afera. Tog 1. svibnja, između 300.000 i 500.000 radnika stupilo je u štrajk diljem zemlje, zahtijevajući osmosatno radno vrijeme. U Chicagu je u tom štrajku sudjelovalo gotovo 40.000 ljudi. Do 3. svibnja, štrajk je bio dobro koordiniran i uglavnom nenasilan, ali se tada dogodio sukob između štrajkača i policije, što je rezultiralo nasiljem. Dan kasnije, 4. svibnja, tijekom prosvjeda na trgu Haymarket, bačena je bomba koja je uzrokovala smrt sedam policajaca i najmanje četiri civila. Uslijedile su represalije nad anarhistima, koji su optuženi za urotu i osuđeni na smrt ili dugogodišnji zatvor.

Značaj Haymarketske afere

Haymarketska afera postala je simbolom borbe za radnička prava, a Druga internacionala, međunarodna organizacija radnika i socijalista, 1889. godine proglasila je 1. svibnja međunarodnim danom radnika u znak sjećanja na događaje u Chicagu. Ovaj datum također je postao simbolom solidarnosti radničkog pokreta diljem svijeta.

Praznik rada danas

Praznik rada danas se obilježava u mnogim zemljama svijeta kroz proslave, govore i prosvjede. U Sjedinjenim Državama, iako se borba za osmosatno radno vrijeme nastavila u obliku novih prosvjeda, oni ne obilježavaju Praznik rada 1. svibnja, već prvog ponedjeljka u rujnu pod nazivom Labor Day. U Europi i drugim dijelovima svijeta, Prvi maj ostaje neradan dan posvećen proslavi radničkih prava.

U Hrvatskoj se 1. svibnja slavi kao državni praznik od 1945. godine, što je zadržano sve do danas. U Sloveniji i Srbiji neradni su 1. i 2. svibnja. Osim toga, Praznik rada ostaje važan simbol borbe za pravedne i humane radne uvjete, potičući razmišljanje o postignućima radničkog pokreta i potrebama današnjih radnika.

Sretan Vam 1. maj Praznik rada!

Dragi svi,
Danas, dok zajedno obilježavamo Međunarodni praznik rada, želim uputiti srdačne čestitke svima koji svojim trudom i predanošću doprinose našem gradu i društvu u cjelini. Ovaj dan ne samo da slavi radnički doprinos, već nas podsjeća na važnost poštivanja prava i dostojanstva svakog radnika.

Svaka osoba, bez obzira na pozadinu ili položaj, zaslužuje priliku za rad i dostojan život. Pravo na rad je temeljno ljudsko pravo koje mora biti zajamčeno svakome. No, to pravo nije dovoljno samo po sebi. Radnici također imaju pravo da se njihov glas čuje i da se njihova prava poštuju.

Došlo je vrijeme da shvatimo da kvalitetan rad zahtijeva i kvalitetan život. Nijedna osoba ne bi trebala biti prisiljena birati između dostojanstvenog života i posla koji je ispunjava. Moramo raditi na stvaranju uvjeta koji omogućuju radnicima da prosperiraju, da imaju pristup osnovnim potrebama i pravednim plaćama.

Borba protiv ugnjetavanja i iskorištavanja radnika je obveza koja nas sve povezuje. Moramo se suprotstaviti svakom obliku nepravde na radnom mjestu i zajednički raditi na izgradnji fer i pravednog društva.

Nastaviti ćemo raditi na stvaranju okruženja u kojem će svaki radnik biti cijenjen, poštovan i zaštićen. Neka ovaj praznik bude podsjetnik na našu obvezu da se zauzmemo za prava svih radnika i da gradimo bolju budućnost za sve nas.

Gradonačelnik
Fabrizio Vižintin

In primo piano

Skip to content