Prealoader

Notizie

Pozitivni trendovi u Bujama: Raste broj rođene djece, vrtićanaca i prvašića

Pubblicato: 03.09.2021.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Naša nedavna analiza podataka Državnog zavoda za statistiku pokazala je da je Grad Buje uvjerljivi rekorder po rastu broja rođene djece – lani je u Bujama rođeno više od dvostruko više djece nego godinu ranije. Raste im i broj djece upisane u vrtiće, kao i broj prvašića, pa je tako ove godine u vrtiće upisano 54 djece, 19 više nego lani, a u prve razrede je krenuo gotovo čitav razred više, 56 učenika, za razliku od prošlogodišnjih 40.

Pozitivni trendovi u Bujama nisu iznenađenje ako znamo da je gradu koji je u našem prošlogodišnjem Izboru za najbolji grad ušao u samo finale, među pet najboljih malih gradova upravo u kategoriji demografije i obrazovanja.

Ovu nominaciju u finalu izbora zaslužili su visokim proračunskim izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (27,17 posto proračuna), kao i visokim standardima u vrtićima i školama u kojima imaju u prosjeku jednog odgojitelja na četvero djece u vrtićima i po sedam učenika na jednog učitelja u školama.

U Gradu su tijekom mandata gradonačelnika Fabrizija Vižintina i njegova tima pokrenuti i realizirani mnogi projekti za dobrobit zajednice, a posebno su energiju, kažu nam, usmjerili na oživljavanje aktivnosti mladih, sportskih klubova, revitalizaciju određenih dijelova područja. Na prvo mjesto stavili su mlade i zdravlje, odnosno suradnju sa školama, stipendiranje, sufinanciranje, savjetovanja i financiranja po pitanju zdrave prehrane i zdravstvenog odgoja.

Učenicima i studentima slabijeg imovinskog i materijalnog statusa Grad Buje dodjeljuje stipendije tijekom deset mjeseci i to: učenicima 400 kn mjesečno i studentima 700 kuna. Učenicima sufinanciraju i prijevoz, školsku prehranu i produženi boravak, roditeljima naknade za bebe, a u posljednjih nekoliko investirali su i u milijunske projekte projekte – energetsku obnovu OŠ Mate Balota i dječjeg vrtića, rekonstrukciju talijanske srednje škole ‘Leonardo da Vinci’. (m.p.d.)

In primo piano

Skip to content