Prealoader

Notizie

Ove je godine Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae postao punoljetan!

Pubblicato: 12.06.2015.


18. izdanje od 20. do 25. lipnja 2015. donosi pet koncerata diljem Istre, izvrsne domaće i inozemne glazbenike te nove suradnje i koprodukcije.
 
Već tradicionalno, punih osamnaest godina, Festival otvara svoja vrata u umaškoj Župnoj crkvi u 21 sat.
Tako će biti i ove godine, a otvorit će ga istarska flautistica Samanta Stell i talijanski orguljaš Nicolò Sari. Suradnju ovih umjetnika realizirala je produkcija Organum Histriae i to na razini koprodukcije s Međunarodnim orguljskim festivalom Gatano Callido – Venecija. Isti umjetnici nastupit će s istim programom u prosincu ove godine u Veneciji.
Program pod nazivom Organ in the Wind ovi glazbenici koji su diplomirali na venecijanskom Konzervatoriju Benedetto Marcello, ispunit će dvama virtuoznim koncertima za flautu i orgulje iz pera L. Vincija i A. Vivaldija te orguljskim djelima G. Sammartinija i N. Morettija.
Dan kasnije, u nedjelju 21. lipnja Festival se seli u Sv. Lovreč gdje će orguljaš Nicolò Sari održati recital na izuzetno vrijednim orguljama koje je izradio majstor Petar Nakić 1735. godine. Na koncertu pod nazivom Organ Spirit Sari će izvesti djela H. Scheidemanna, J. P. Sweelincka, B. Pasquinija, J. S. Bacha, G. Gabrielija i drugih. Koncert će se održati u Župnoj crkvi s početkom u 21 sat.

Župna crkva u Bujama zbog izuzetno zanimljivog primjerka orgulja ali i ljepote prostora i akustike, već je godinama mjesto na koje se Organum Histriae rado vraća. U ponedjeljak 22. lipnja s početkom u 21 sat koncert će održati hrvatska gitaristica Melita Ivković i talijanski orguljaš Daniele Ferretti.

Suradnja ovih umjetnika također je nastala kroz koprodukciju festivala Organum Histriae s talijanskim festivalom Sonata e Organi koji se odvija u više gradova talijanske regije Piemonte. Tako će se i ovaj koncert ponoviti na tom festivalu 14. kolovoza ove godine u gradu Nebbiuno.
Na programu koncerta pod nazivom Strings and Pipes naći će se djela A. Mudarrare, J. S. Bacha i A. Vivaldija.
Festival će se nastaviti u srijedu 24. lipnja u Grožnjanu kada će u Župnoj crkvu u 21 sat orguljski recital održati Daniele Ferretti. Radi se o višestruko nagrađivanom orguljašu, skladatelju, dirigentu i pijanistu. Na njegovom koncertu moći će se poslušati djela G. Frescobaldija, G.B. Martinija, G. Morandija, A. Scarlattija, D. Zipolija i drugih.
Završnica 18. Organum Histriae održat će se u četvrtak 25. lipnja u pulskoj Katedrali s početkom u 21 sat.
Kao i prošle godine posljednji koncert Festivala nosi naziv Organ for All. Bit će humanitarnog karaktera, a svi prihodi od prodaje karata bit će namijenjeni Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije i Udruzi djece i mladih oštećena sluha Istre. Uz pomoć Volonterskog centra Istre te će udruge sudjelovati u izvedbi koncertnog programa kao zbor znakovnog jezika. Uz njih će nastupiti Komorni zbor Rubino iz Rovinja pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl, a orgulje će svirati  orguljaš požeške Katedrale, Alen Kopunović Legetin.

Više informacija o festivalu: www.organum-histriae.com

In primo piano

Skip to content