Prealoader

Galleria

OPG Flego šampion Oleuma Olivaruma

Pubblicato: 10.03.2014.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Flego iz Zamaska kraj Pazina šampion je 17. maslinarskih susreta Oleum Olivarum, zaključenih sinoć u Krasici svečanom dodjelom nagrada te koncertom klape Maslina i grupe Nočni skok.

Popularna je manifestacija, obogaćena 9. sajmom maslinovih ulja i 12. međunarodnim likovnim natječajem, stručnim predavanjima, kulinarskim showovima i degustacijama, ove godine okupila rekordnih 160 maslinara sa 176 uzoraka ulja iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, Slovenije i Italije. Brunu Flegu je u prepunoj Zajednici Talijana bujski gradonačelnik Edi Andreašić uručio odličje za ulje od maslina sorte ascolana, prerađenih u uljari Agromillo u Baredinama, ocijenjeno s 92,5 od maksimalnih 100 bodova.

Drugo je mjesto osvojio OPG Mario Vošten iz Vošteni kraj Svetog Lovreča s bužom prerađenom u žbandajskom Torču (92,3 boda), a treće OPG Buntić iz Vodica za 60-postotnu oblicu “pojačanu” drugim sortama i prerađenu u uljari Laća Commerce u Skradinu (92,2 boda).

Među najboljih deset su i s po 92 boda ocijenjena ulja Davora Zaninija iz Pule, Sergija Černeke iz Buzeta i Ervina Božca iz Rovinja, s po 91 Adriane Poropat iz Bala, uljare Komarija iz Boruta kraj Cerovlja i Luke Pucera iz Šmarja u Sloveniji te prvoklasificirano od ulja s 90 bodova Antonija Pastrovicchija iz Vodnjana.

Ukupno je dodijeljeno čak 96 zlatnih (od 88 do 100 bodova), 44 srebrna (od 84 do 87 bodova) i 22 brončana odličja (od 80 do 83 boda) te devet diploma za ekstra kvalitetu. Samo pet ulja nije ušlo u kategoriju ekstra. Posebno je priznanje uručeno najstarijem sudioniku susreta i jednom od najstarijih maslinara u Hrvatskoj, 71-godišnjem Ratku Romiću iz Zadra.
Izvor: Glas Istre

In primo piano

Skip to content