Prealoader

Notizie

IPARD-natječaji za mjere 101 i 103 otvaraju se za mjesec dana

Pubblicato: 02.03.2013.

Sukladno planu natječaja za mjere IPARD programa, za manje od mjesec dana objaviti će se novi natječaj iz mjera 101 i 103 koji će uključivati proširene mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja poljoprivrednih gospodarstava.

Mjera 101 – „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice“ koja omogućuje ulaganja u:

 • sektor mljekarstva
 • sektor govedarstva
 • sektor svinjogojstva
 • sektor peradarstva
 • sektor jaja
 • sektor voća i povrća
 • sektor žitarica i uljarica.

Mjera 103 – „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice“ koja omogućuje ulaganja u:

 • sektor mlijeka i mljekarstva
 • sektor prerade mesa
 • sektor ribarstva
 • sektor prerade voća i povrća
 • sektor vinarstva
 • sektor maslinovog ulja

Mogućnost financiranja traktora i poljoprivredne mehanizacije

U svim sektorima ulaganja najavljena je prihvatljivost troškova u obnovljive izvore energije usmjerenih potrebama vlastite proizvodnje. Petina ukupno raspoloživog budžeta za financiranje u mjeri 101 biti će po prvi puta rezervirana za nabavu poljoprivredne mehanizacije što uključuje traktore do 100 kW, te ostalu opremu za obradu tla, sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, žetvu i transport.

To je prilika za mnoge poljoprivrednike da pod povoljnijim uvjetima moderniziraju i ojačaju svoju proizvodnju.

Vinari i maslinari konačno su došli na svoje

Uz već spomenute novosti oko ulaganja u obnovljive izvore energije, mjera 103 donosi još novosti. U sektoru vinarstva očekuju se proširene mogućnosti ulaganja u kompletnu opremu za preradu grožđa, proizvodnju, skladištenje, i trženje vina što dosad nije bio slučaj. U sektoru maslinovog ulja, očekuju se, također, mogućnosti ulaganja u kompletnu opremu za preradu maslina i trženje maslinovog ulja za razliku od dosadašnje prakse koja je financirala samo kemijsku analizu i opremu za kompostiranje komine masline.

IPARD je sve bolji

Zahvaljujući provedbenoj strukturi IPARD programa, njihovom dobrom radu oko pripreme natječaja i osluškivanju potreba poljoprivrednika te samim poljoprivrednicima, analize IPARD programa govore o pozitivnim trendovima i sve boljoj razini iskoristivosti sredstava i darovnica. Nadamo se da će i ovaj natječaj to potvrditi, te da će ovo biti dostojan uvod u korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) u okviru kojeg ćemo na raspolaganju imati nešto strože uvjete, ali i desetak puta više sredstava koje moramo znati iskoristiti.

Plan raspisivanja natječaja za mjere 101 i 103 za 2013.

Raspisivanje natječaja u 2013 godini za mjere 101 i 103 u sklopu IPARD programa najavljeno je za 15.2.-1.4.2013. i 1.9.-1.10.2013. godine. Radi prikupljanja baze podataka o projektima molimo sve zainteresirane, odnosno potencijalne prijavitelje projekata na IPARD program, da se jave Vanji Gorički na mail vanja.goricki@novigrad.hr ili telefon 757-055, interni 104. Prikupljeni podaci će se koristiti u svrhu pružanja potpore prijaviteljima kroz LAG Sjeverna Istra (https://azrri.hr/index.php?id=190&L=1%27 ).

Dodatne korisne informacije možete pronaći na slijedećim linkovima:

In primo piano

Skip to content