Galleria

„IDEJA GODINE“ BUJSKIM SREDNJOŠKOLCIMA

Pubblicato: 08.04.2016.

Srdačne čestitke učenicima i njihovoj mentorici na sjajnom uspjehu!

Genijalna ideja kreativnih mladih ljudi koja će zasigurno pomoći unesrećenima u kritičnim situacijama. Ako bude spašen i jedan život oni su ispunili svoju misiju. BRAVO, BRAVE, BRAVISSIMI!!!


Izvor: Glas Istre:


TROJE UČENIKA SREDNJE ŠKOLE VLADIMIRA GORTANA POBJEDILO NA NATJEČAJU “IDEJA GODINE” CRNA KUTIJA ZA AUTOMOBIL


BUJE – Učenici bujske srednje škole “Vladimir Gortan”, predvođeni mentoricom Dolores Mihelić Malbašić, pobijedili su na natječaju “Ideja godine”, jedinom hrvatskom biznis plan natjecanju čiji je puni naziv “Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha”. Prije dvije godine na istom su natječaju osvojili treće mjesto, lani su bili drugi, a sada su trijumfirali među 50 prijavljenih srednjoškolskih timova.

Prvonagrađeni tim, nazvan “Gortan Tech” čine učenici III. d razreda, ekonomskog smjera. Riječ je Denisu Cvijanoviću, Mariji Djerdjaj i Evi Šimec koji su nagrađeni studijskim putovanjem u Europu.

Slijedi li i proizvodnja?

Osmislili su crnu kutiju za pomoć na cesti kojoj su dali engleski naziv Road Aid Black Box (RABB). Sustav su razradili do najsitnijih detalja i poslovnog plana kako proizvod plasirati na tržište.
Analizirajući tržište nisu naišli na sličan proizvod pa ga smatraju jedinstvenim. Upravo je to prepoznao žiri, potvrdivši da se radi o odlično razrađenom poslovnom planu.

Organizatori natjecanja su ponudili pomoć u daljnjoj detaljnijoj razradi projekta pa, tko zna, možda ga jednog dana i realiziraju u suradnji s nekim investitorom. Profesoricu Dolores Mihelić Malbašić, koja im predaje ekonomske predmete, upitali smo kako joj uspijeva nekoliko godina zaredom motivirati učenike da osmisle vrhunske ideje i koliko ona sudjeluje u tome. Kaže da svoje učenike nastoji pripremiti za stvaran život koji ih očekuje nakon školovanja, a predaje im puno predmeta i s njima razvija suradnički odnos. – Mladi su i kreativni te informatički obrazovaniji od mene. U odnosu na druge sudionike na natjecanju, moji su ekonomisti imali odlično razrađen poslovni plan i iskoristili su maksimalno dozvoljenih 15 stranica da detaljno razrade poslovnu ideju. U ovoj im je školskoj godini, nažalost, nekoliko poznanika poginulo u prometnim nesrećama, razmišljali su kako pomoći u takvim situacijama i shvatili da su unesrećeni na cesti pod velikim stresom i teško im je racionalno razmišljati i postupati. Zaključili su da bi se aplikacijom na mobitelu najbrže mogao uputiti poziv i video s mjesta nesreće na broj 112, da za pomoć odmah bude jasno o čemu se radi, kaže profesorica Mihelić Malbašić. Preko nosača mobitela koji je pričvršćen na vjetrobranskom staklu automobila, mobilna se aplikacija odmah pokreće i počinje snimati cestu, odnosno putovanje. U trenutku prometne nesreće, jednostavnim dodirom zaslona i potvrdom upućuje se DUZS-u zadnjih 30 sekundi snimke, točna GPS lokacija i podaci o osobi koja je uputila poziv. Na taj način prizor je vidljiv te DUZS može odmah uputiti potrebnu pomoć unesrećenima. Ukoliko sletimo s ceste, nitko nas nije vidio i u nesvijesti smo, poziv će se automatski uputiti jer sustav prepoznaje slijetanje i otvaranje zračnih jastuka.

Dojavljuje i krađu 

Mnogi su poginuli zato što ih nitko nije primijetio pa je pomoć stigla prekasno. Ako se pri slijetanju mobitel razbije, nosač će pokrenuti wireless područje s pozivom u pomoć koji će očitati svaki pametni telefon u blizini ili policijsko vozilo, proslijediti besplatan poziv na 112 i lokaciju te odmah osigurati pomoć. Uređaj bi se mogao koristiti i u drugim prilikama: recimo, pušten u automobilu mogao bi spriječiti krađu. Oko vozila bi se stvorilo senzorno polje koje bi pokrenulo snimanje internom kamerom ukoliko dođe do njegovog prekida. Uređaj bi snimke odmah poslao vlasniku vozila na mobitel. Dok lopov dođe do interne kamere ili RABB nosača i uništi ih, snimci su već pohranjeni i proslijeđeni MUP-u. Mogao bi javljati i koja je cesta zatvorena i predlagati alternativni put, pojašnjavaju autori Cvijanović, Djerdjaj i Šimec, dodajući da bi cijena uređaja bila zanemariv trošak u odnosu na korist koju pruža.

Natječaj “Ideja godine” organizira portal srednja.hr u suradnji s visokim učilištima Algebra i Effectus. Cilj im je potaknuti srednjoškolce na inovativno razmišljanje.

 Ideja godine razradivana na školskoj ploči

Nagrađeni učenici kažu da su u ovom projektu stekli iskustvo koje je vrlo teško dobiti u školskim klupama. Zahvaljujući Ideji godine stekli smo detaljan uvid u sadržaj poslovnog plana i način na koji nastaje. U početku je naša ideja bila zapisana samo na ploči u razredu i mislili smo da smo je potpuno razradili, ali smo vremenom uvidjeli da se ideja stalno razvija i nadopunjavali smo je dan za danom. Osim toga, nakon natjecanja družili smo se s vršnjacima iz cijele Hrvatske te posjetili dvije vrlo uspješne tvrtke, Croteam koja se bavi razvojem kompjutorskih igrica i Rimac automobile, kažu članovi “dream teama”.

In primo piano

Skip to content