Prealoader

Notizie

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Pubblicato: 18.11.2022.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, od posljedica kretanja kroz minska polja poginulo je još nekoliko škabrnjskih civila.

U petak 18.11.2022. u 18 sati biti će služena misa za sve žrtve Domovinskog rata i posebno za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Nakon mise u crkvi Majke Milosrđa, blagdan obilježavamo i paljenjem svijeća kod spomenika braniteljima u Bujama.

Ažurirano: 18.11.2022.
Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Prvo okupljanje je bilo na bujskom groblju gdje su se odazvali pripadnici udruga proizašlih iz domovinskog rada, pripadnici stranaka i mjesnih odbora, župnik, predstavni ci Grada Buja i ostali građani.
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega gradonačelnik Vižintin se obratio prigodnim govorom: Neka nam se ove grozote više nikada ne dese…
Uslijedila minuta šutnje i ujedinjenje u molitvi predvođenoj od strane bujskog župnika te odlazak do spomenika posvećenog svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

In primo piano

Skip to content