Prealoader

Notizie

115. Dani grožđa / 115˚ Festa dell’uva

Pubblicato: 17.09.2021.

Za razliku od prošle godine, kad je zbog pandemije i pratećih problema nakratko prekinuta bogata tradicija održavanja jedne od najstarijih istarskih fešta, ovog vikenda će ipak biti održani Dani grožđa. Naravno, sve će to biti puno skromnije i prilagođeno postojećim mjerama.

Program / Programma

Petak / Venerdì 17.9.21.

8.00h Dječji Ex-tempore / Ex-tempore per bambini – Starogradska jezgra / Centro storico

20.00 h Festival dell’Istroveneto –Dimela cantando – Kino dvorana POU-a / Teatro cittadino

Subota / Sabato 18.9.21.

*8.00 Kinološka manifestacija / Rassegna cinofila (LD /FZ „Fazan“ Buje-Buie) – Smotra lovačkih pasa / Rassegna dei cani da caccia – Streljana / Campo da tiro „Rozalija“

*10.00 Teniski turnir / Torneo tennistico (TK Buje / TC Buie) – Sportska zona / Zona sportiva

*13.30 Ženski boćarski turnir / Torneo di bocce femminile – Udruga umirovljenika Buje / Associazione dei Pensionati Buie – Lovački dom / Casa del cacciatore

*17.00 Muški rukometni turnir – Torneo maschile di pallamano RK Buje / CP Buie) -Sportska dvorana Buje / Palestra sportiva Buie

**19.00 Koncert / Concerto – Local Heroes : Davor Hačić / Marko Rudelić / Vladimir Kuzman – Stare praonice / Vecchi lavatoi Buje-Buie

Nedjelja / Domenica 19.9.21.

*9.00 Natjecanje u gađanju glinenih golubova / Tiro al piattello (LD /FZ „Fazan“ Buje-Buie)- Streljana / Campo da tiro „Rozalija“

12.00 Mimohod limene glazbe Z. T. Buje gradskim ulicama / Sfilata della Banda d’ottoni della CI di Buie per le vie della città

**18.30 Koncert / Concerto „Goran Griff pjeva Buje / Goran Griff canta Buie“ –Atrij Pou Buje / Atrio dell’Upa

  • Bez publike / Senza pubblico
  • ** Ograničen broj posjetitelja / Numero di spettatori limitato

S obzirom na epidemiološku situaciju sve osobe biti će obvezne se pridržavati stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa HZJZ, neće biti štandova s ​​hranom i pićem ili velikih koncerata, već ćemo obilježiti Dane grožđa kulturnim susretima uz pridržavanja svih mjera i preporuka.

Quest’anno viste le ragioni legate alla pandemia non ci saranno gli stand enogastronomici ne grandi concerti, ma modeste serate culturali.

Izvor: Glas Istre 16.09.2021.

TRADICIJA OD 1905.
DANI GROŽĐA U BUJAMA Smotra lovačkih pasa, koncerti i sportski susreti

Za razliku od prošle godine, kad je zbog pandemije i pratećih problema nakratko prekinuta bogata tradicija održavanja jedne od najstarijih istarskih fešta, u Bujama će ovog vikenda ipak biti održani Dani grožđa. Naravno, sve će to biti puno skromnije i prilagođeno postojećim mjerama, a u programu nema sadržaja koji su u velikom broju privlačili posjetitelje iz cijele Istre, kao i mnoge turiste.

Ovogodišnji program 115. Dana grožđa tek će značiti nastavak tradicije, podsjećanje na nekadašnje vrijeme kada je ta pučka fešta obilježavala početak berbe grožđa i jesenskih poslova u poljima, a organizirala se i u znak zahvalnosti za plodove zemlje i bogatu ljetinu. Mnogi će se sjetiti vremena kada se fešta uvijek održavala trećeg vikenda u rujnu. Klimatske i druge promjene u novije su vrijeme berbu grožđa pomaknule naprijed pa su do trećeg rujanskog vikenda obično podrumi već dobro popunjeni ubranim grožđem kojega u bujskom okruženju zaista ima puno.

Računa se da je ta bujska fešta počela 1905. godine, kada je u Bujama otvoren prvi vinski podrum kojeg je izgradila tadašnja zadruga koja je okupljala vinogradare s bujskog područja.

Jedna od glavnih atrakcija koja se najdulje zadržala u proteklim godinama je povorka alegorijskih kola, kao središnji dio programa. U posljednje vrijeme nekadašnje zaprege zamijenili su traktori koje vlasnici ukrase vinovom lozom, starim alatima i drugom opremom kako bi dočarali berbu jesenskih plodova, grožđa prije svega, i njegovu preradu u podrumima. Bilo je i drugih sadržaja na tu temu, djevojke su gazile grožđe kao nekada, a od tog grožđa proizvodila se mištela, autohtono bujsko vino.

U feštu su se uvijek uključivali i najmlađi, polaznici vrtića i škola, u prigodnim kostimima, a unatoč svemu glavni bujski trg bio je uvijek maksimalno popunjen u vrijeme izvlačenja dobitaka tradicionalne tombole.

Ove godine toga na bujskim ulicama neće biti, korona je sve poremetila, ali će bar neki sadržaji podsjetiti na nekadašnja bolja vremena, s nadom da će se privlačniji dio programa nastaviti već iduće i narednih godina. U petak ujutro će djeca iz škola i vrtića na otvorenom iskazivati svoju likovnu nadarenost kroz tradicionalno okupljanje i crtanje u gradu, a navečer će biti održana finalna večer glazbenog festivala dosad neobjavljenih skladbi na istrovenetskom narječju “Dimela cantando”.

Subotnji će program početi jutarnjom kinološkom manifestacijom, odnosno smotrom lovačkih pasa u organizaciji Lovačkog društva “Fazan” Buje, a nastaviti se teniskim turnirom, natjecanjem žena u boćanju i rukometnim turnirom, sve bez prisustva posjetitelja. U večernjim će satima kod nekadašnjih bujskih praonica, ispod Trga slobode biti održan koncert grupe “Local Heroes” uz ograničen broj posjetitelja. U nedjelju ujutro bit će održano natjecanje lovaca u streljaštvu (gađanje glinenih golubova), opet bez posjetitelja, dok će u podne na nekadašnje vedro raspoloženje koje je pratilo Dane grožđa podsjetiti članovi Limene glazbe Zajednice Talijana Buje koji će, svirajući, proći bujskim ulicama i uveseljavati građane. Program završava u nedjeljno predvečerje koncertom bujskog kantautora i glazbenika Gorana Griffa u atriju bujskog Pučkog otvorenog učilišta, uz ograničen i kontroliran broj posjetitelja.

In primo piano

Skip to content