Prealoader

Notizie

Oleum Olivarum 2012

Pubblicato: 27.02.2013.

Jubilarni 15. Susreti – Oleum olivarum u Krasici- Sajam ekstra djevičanskog maslinovog ulja i autohtonih istarskih proizvoda

Krasica, 6. ožujak 2012. – Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gardošima kod Krasice najavljena je manifestacija Oleum olivarum – 15. Susreti u Krasici. Jubilarna petnaesta manifestacija održat će se 10. i 11. ožujka 2012. godine, a posjetiteljima donosi bogatu ponudu brojnih izlagača koji će predstaviti maslinova ulja, kvalitetna vina i druge autohtone istarske delicije. Uz bogat cjelodnevni program, u 2 dana, koji obuhvaća stručna predavanja, cooking showove te otvorena vrata lokalnih kušaona, potrebno je istaknuti desetu po redu  izložbu likovnog natječaja.

Uvodnu riječ kojom je pozdravio sve nazočne medije i zahvalio se na podršci iskazanoj ovoj manifestaciji, dao je gradonačelnik Buja, Edi Andreašić. Predstavivši sve ostale nazočne govornike na konferenciji, naglasio je da su ovogodišnji susreti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

„Svake godine pokušamo posjetiteljima ponuditi nešto više i drugačije u programu Oleum olivaruma. Ove godine to je cooking show koji će se održati i subotu i nedjelju. Za razliku od prošle godine kad su kuhale gospođe maslinarke, ove godine kuhat će maslinari,“ započela je prezentaciju programa Lorella Limoncin Toth ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Buja. Subotnje jutro, no kasnije i cijeli dan, obilježit će sudionici Desetog međunarodnog likovnog natječaja „Oleum olivarum 2012.“ koji počinje u 10 sati, a izložene radove posjetitelji će moći pogledati tijekom cijelog dana sve do 19 sati.  Vrata kušaona maslinovih ulja bit će otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 16 sati. Svečano otvorenje manifestacije i predstavljanje svih izlagača na manifestaciji održat će se u 11 sati u subotu. Nakon toga slijedi bogat program.

U 11.30 sati kuhaju marendu gosti Krasice, Šajeta i Kristijan Nemet. Posebno predstavljanje i degustacija ulja južne i sjeverne Italije te uspoređivanje sa istarskim uljima održat će se u uljari „Benvegnu“ u Gardošima s početkom u 12 sati. Ovom dijelu programa pridružit će se gosti udruge novinara L’Italia del gusto i Sky TV iz Italije.  U 15 sati počinje drugi cooking show gdje će slasne delicije pripremati predstavnici hotela „San Rocco“ iz Brtonigle i maslinari Krasice. Pred kraj subotnjeg dana, u 17.30 sati, očekuje se svečana podjela nagrada i priznanja najboljim sudionicima likovnog natječaja.

U nedjelju je jutro posvećeno sportu te će se s početkom u 11 sati održati mountainbike biciklijada Oleum olivarum bike. U 14 sati počinje predavanje Olivere Koprivnjak sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu „ZOOB projekt 2010.-2011.: Prehrambena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja“.  Danijela Poljuha iz Istarske razvojne agencije d.o.o. (IDA) u 14.30 sati predstavit će temu „Od molekule do zaštite proizvoda – Analizom DNA do potvrde autentičnosti i sljedivosti maslinovog ulja“. Iz Hrvatske poljoprivredne komore, Marina Kocijančić održat će predavanje na temu „Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti & Integrirana proizvodnja“.  Cooking show nastavlja se i u popodnevnim satima gdje će s početkom u 14 sati kuhati na bazi maslinovog ulja Almo Čatlak, Serđo Ražman i novinarke Hrvatske televizije Kornelija Benazić i Klara Dujmović. Svečano obilježavanje 15. Obljetnice manifestacije Oleum olivarum započet će u nedjelju u 17 sati, a prezentacija rezultata ocjenjivanja ekstra djevičanskih maslinovih ulja započet će u 17.30 sati. Prezentaciju rezultata održat će Prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak i Dr.sc. Viviana Lušetić.

Podjela priznanja najboljim uljima ovogodišnje manifestacije Oleum olivarum u Krasici očekuje se oko 18 sati.

Na kraju konferencije gradonačelnik Andreašić istaknuo je kako se u posljednjim godinama zasadilo oko 70.000 stabala masline na području Grada Buja. Uz ona stabla starijih nasada, na cijelom području Grada Buja postoji oko 100.000 maslina.

In primo piano

Skip to content