Prealoader

Galleria

14. IstrART, NEDJELJA 29.5.2016., 9-19 h

Pubblicato: 30.05.2016.

U nedjelju 29.svibnja 2016. godine bujski je Trg Sv. Servula i cijela starogradska jezgra primili su renomirane umjetnike iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Manifestacija IstrArt, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Buje, Grada Buja i Turističke zajednice Grada Buja, ove je godine doživjela svoje četrnaesto izdanje te je prijavljeno 34 radova u kategoriji, Ex-tempore s temom „Buje u pogledu“ . Taj je dan obilježilo i misno slavlje zaštitnika grada Buja, Sv.Servula sa svetom misom u 10:30 h, a procesija je krenula iz crkve Sv.Majke Milosrđa.

Prvu nagradu 14.IstrArt-a, samostalnu izložbu u Gradskoj galeriji «Orsola» i novčanu nagradu Turističke zajednice Grada Buja u iznosu od 3000,00 kn  osvojio je Klaudio Katunar iz Rijeke.  Drugu nagradu, samostalnu izložbu u Gradskoj galeriji «Orsola» i novčanu nagradu Pučkog otvorenog učilišta Buje u iznosu od 1500,00 osvojio je Martin Hrastić iz Ludbrega. Treću nagradu, samostalnu izložbu u Gradskoj galeriji «Orsola» osvojio je Livio Zoppolato iz Trsta. Za sve tri izložbe, tisak brošura/kataloga i recenziju kustosa trošak su organizatora.

Sponzorsku novčanu nagradu tvrtke Bifix u iznosu od 200,00 kn osvojila je Renata Pentek-Simoković iz Rijeke.

Žiri je bio u sastavu: Jerca Šantej (Slovenija), Roberta Weissman Nagy (Hrvatska) i Eugen Borkovsky (Hrvatska).

Zbog vremenskih neprilika u popodnevnim satima, izložba radova je premještena s Trga Sv. Servula u katedralu Sv. Servula što je manifestaciji IstrArt dalo poseban doživljaj.

Dok  su umjetnici i posjetitelji čekali odluku žirija, mogli su zasladiti nepce kušajući razne kolače bujskih domaćica koje su se prijavile na tradicionalnu Smotru kolača i svakoj je osigurana bila  nagrada iznenađenja. Poseban poklon svojim građanima povodom obilježavanja njihovog zaštitnika, organizator je upriličio koncert komornog orkestra «Friuli Venezia Giulia» pod ravnanjem maestra Romola Gessija koji je izveo skladbe Mozarta i Boccherinia uz sopranisticu Ilariu Zanetti te stvorili nezaboravnu atmosferu u crkvi Sv.Servula.

Cijelog dana trajanja manifestacije, posjetitelji su mogli pogledati zanimljive izložbe u Gradskoj galeriji Orsola te Etnografskom muzeju. U Orsoli fotografska izložba učenika srednjih škola iz Buja koji su sudjelovali na fotografskom natječaju «KLIK na kulturni krajolik» kao rezultat jednomjesećne akcije Hrvatskog muzejskog društva 21.Muzejska edukativna akcija, a u Etnografskom muzeju izložba dječjih likovnih i literarnih radova 22.Proljetnog natječaja Pučkog otvorenog učilišta za učenike osnovnih škola iz Buja na temu Buja. Osim izložbi, bilo je moguće i razgledati kulu Sv.Martina s čijeg vrha pogled seže daleko u unutrašnjost Istre, do mora i Alpa.

In primo piano

Skip to content